Sony Xperia Z1 Compact knutselproject - Deel 1

Door O88088 op maandag 14 maart 2016 09:15 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.533

Sinds ik ben overgestapt op een Sony Xperia Z5 Compact heb ik een Z1 Compact over. Nu kun je je oude telefoon meteen verkopen, maar meestal levert dat toch bedroevend weinig op. Daarom heb ik er voor gekozen om hem als knutselproject te bewaren. Ik ben niet van de hardware maar ik ben van de software. Nieuwe Android-versies flashen, roottoegang verkrijgen en een beetje rommelen met apps is voor mij een leuk, en soms frustrerend, tijdverdrijf.

Allereerst de basis: definities en kernwoorden.
• Flashen: het installeren van firmware op een apparaat.
• Firmware: het besturingssysteem (OS) van het apparaat.
• Root: de kern van het besturingssysteem. Vaak beveiligd omdat foute keuzes hierin ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals een apparaat wat niets meer doet.
• Bootloop: een van de mogelijke gevolgen van een mislukte poging om firmware te flashen. Het apparaat start elke keer opnieuw op zonder bij het startscherm te komen.
• Brick: term die gebruikt wordt voor een apparaat wat niets meer doet. Zonder werkende software hou je alleen een duur presse-papier over.
• Recovery: een manier om problemen op te lossen, problemen te creëren en om bepaalde geavanceerde functies te gebruiken.

Gebruikte programma's:
• Xperifirm: een handig programma waarin je kunt zien welke firmware versies er voor je Xperia toestel beschikbaar zijn. Ook kun je hierin firmware downloaden. Dit levert 'bestanden' (FILE_12345678) op en als je het meteen laat uitpakken krijg je .sin, .ta en .xml bestanden.
• Flashtool: het programma waarmee je software kunt flashen. Dit programma gebruikt .ftf bestanden. Deze bestanden kun je maken door de .sin, .ta en .xml bestanden van Xperifirm samen te voegen.
• PRFCreator: een programma waarmee je flashbare .zip bestanden kunt maken. Deze .zip bestanden kunnen vervolgens geflasht worden vanuit de recovery.

Voorbereiding: zorg ervoor dat de telefoon wordt herkend door de computer en dat USB-debugging aanstaat.

Wat ik nu ga doen is voor eigen risico.
Ik ga m'n telefoon downgraden naar Android 4.4.4 (KitKat), om hem vervolgens te rooten en weer te upgraden naar de laatst beschikbare versie van Android 5.1.1 (Lollipop). Als dit eenmaal gelukt is ga ik een stapje verder door een cameramod te installeren, Xposed Framework te installeren, en bepaalde plug-ins voor dat framewerk te installeren. Het risico bestaat dat er ergens iets fout gaat, of dat er een conflict ontstaat waardoor m'n telefoon het niet meer wil doen.

Eerst terug naar KitKat. Dit moet omdat deze versie makkelijk te rooten is. Ik heb met behulp van Xperifirm gezocht naar een firmware-versie die begint met 14.4... Ik heb gekozen voor een Nederlandse versie met T-Mobile branding, hoewel het eigenlijk niets uitmaakt welk land of welke provider je kiest.

Firmwareversie kiezen:
http://i.imgur.com/YTXcafn.png?2

Het resultaat na downloaden en uitpakken:
http://i.imgur.com/T3NxEzW.png?1

.ftf maken met Flashtool, als je het goed doet komen verschijnen de bestanden in het vakje 'folder list'. Alle bestanden mogen naar het vakje 'firmware content'. Bij 'device', 'branding' en 'version' even iets invullen:
http://i.imgur.com/mchjpxo.png?2

Nadat dit allemaal gedaan is heb je een .ftf bestand welke je naar je telefoon kunt flashen.
http://i.imgur.com/teRLape.png?2

Deel 2 zal gaan over het rooten van de zojuist geïnstalleerde firmware, het installeren van een custom recovery en het upgraden naar de nieuwste versie van Android.