Sony Xperia Z1 Compact knutselproject - Deel 1

Door O88088 op maandag 14 maart 2016 09:15 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.393

Sinds ik ben overgestapt op een Sony Xperia Z5 Compact heb ik een Z1 Compact over. Nu kun je je oude telefoon meteen verkopen, maar meestal levert dat toch bedroevend weinig op. Daarom heb ik er voor gekozen om hem als knutselproject te bewaren. Ik ben niet van de hardware maar ik ben van de software. Nieuwe Android-versies flashen, roottoegang verkrijgen en een beetje rommelen met apps is voor mij een leuk, en soms frustrerend, tijdverdrijf.

Allereerst de basis: definities en kernwoorden.
• Flashen: het installeren van firmware op een apparaat.
• Firmware: het besturingssysteem (OS) van het apparaat.
• Root: de kern van het besturingssysteem. Vaak beveiligd omdat foute keuzes hierin ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals een apparaat wat niets meer doet.
• Bootloop: een van de mogelijke gevolgen van een mislukte poging om firmware te flashen. Het apparaat start elke keer opnieuw op zonder bij het startscherm te komen.
• Brick: term die gebruikt wordt voor een apparaat wat niets meer doet. Zonder werkende software hou je alleen een duur presse-papier over.
• Recovery: een manier om problemen op te lossen, problemen te creŽren en om bepaalde geavanceerde functies te gebruiken.

Gebruikte programma's:
• Xperifirm: een handig programma waarin je kunt zien welke firmware versies er voor je Xperia toestel beschikbaar zijn. Ook kun je hierin firmware downloaden. Dit levert 'bestanden' (FILE_12345678) op en als je het meteen laat uitpakken krijg je .sin, .ta en .xml bestanden.
• Flashtool: het programma waarmee je software kunt flashen. Dit programma gebruikt .ftf bestanden. Deze bestanden kun je maken door de .sin, .ta en .xml bestanden van Xperifirm samen te voegen.
• PRFCreator: een programma waarmee je flashbare .zip bestanden kunt maken. Deze .zip bestanden kunnen vervolgens geflasht worden vanuit de recovery.

Voorbereiding: zorg ervoor dat de telefoon wordt herkend door de computer en dat USB-debugging aanstaat.

Wat ik nu ga doen is voor eigen risico.
Ik ga m'n telefoon downgraden naar Android 4.4.4 (KitKat), om hem vervolgens te rooten en weer te upgraden naar de laatst beschikbare versie van Android 5.1.1 (Lollipop). Als dit eenmaal gelukt is ga ik een stapje verder door een cameramod te installeren, Xposed Framework te installeren, en bepaalde plug-ins voor dat framewerk te installeren. Het risico bestaat dat er ergens iets fout gaat, of dat er een conflict ontstaat waardoor m'n telefoon het niet meer wil doen.

Eerst terug naar KitKat. Dit moet omdat deze versie makkelijk te rooten is. Ik heb met behulp van Xperifirm gezocht naar een firmware-versie die begint met 14.4... Ik heb gekozen voor een Nederlandse versie met T-Mobile branding, hoewel het eigenlijk niets uitmaakt welk land of welke provider je kiest.

Firmwareversie kiezen:
http://i.imgur.com/YTXcafn.png?2

Het resultaat na downloaden en uitpakken:
http://i.imgur.com/T3NxEzW.png?1

.ftf maken met Flashtool, als je het goed doet komen verschijnen de bestanden in het vakje 'folder list'. Alle bestanden mogen naar het vakje 'firmware content'. Bij 'device', 'branding' en 'version' even iets invullen:
http://i.imgur.com/mchjpxo.png?2

Nadat dit allemaal gedaan is heb je een .ftf bestand welke je naar je telefoon kunt flashen.
http://i.imgur.com/teRLape.png?2

Deel 2 zal gaan over het rooten van de zojuist geÔnstalleerde firmware, het installeren van een custom recovery en het upgraden naar de nieuwste versie van Android.

Reacties


Door Tweakers user Jogai, maandag 14 maart 2016 20:15

Wbt definitie van root:
Android is gebaseerd op de kernel van opensource besturingssysteem Linux. De term root komt ook in Linux voor, waarbij de ‘rootgebruiker’ alle rechten heeft om acties uit te voeren. Dit geldt ook voor Android: met root heb je alle macht over jouw Android-toestel. Normaliter krijgt een Android-gebruiker niet alle rechten. Dit biedt meer veiligheid binnen het mobiele besturingssysteem, omdat de gebruiker minder ‘schade’ aan kan richten.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 maart 2016 20:16]


Door Tweakers user D_Jeff, maandag 14 maart 2016 20:41

Ben benieuwd naar je reactie/ervaringen.

Sinds ik op 5.x draai, heb ik de mooie accuduur cijfers van dik 2 dagen niet meer gezien.
Ben benieuwd of je deze ervaring deelt (Dat onder Kitkat de accu langer meegaat dan met Lollipop)

Door Tweakers user Lamerikx, dinsdag 15 maart 2016 10:19

Zeer interressant om dit nu tegen te komen.

Ik heb zelf een xperia z3 compact t-mobile branded.
Nu wil ik deze graag ook downgraden en rooten door een officiele maar geroote rom te flashen. Maar wil de bootloader gelockt houden en de drm keys voor de camera wil ik ook behouden.
Kan ik gewoon een nederlandse rom pakken of moet ik kijken voor een t-mobile branded rom?

Ik heb grotendeels bijna altijd Htc gehad, en het lukt me niet om hier meer info over te vinden. ( over de branded versie) Mijn laatste xperia was de x10.
Ik heb een xda account en heb het daar ook gevraagd maar er zitten daar weinig mensen met een t-mobile branded z3 compact geloof ik.

Door Tweakers user O88088, dinsdag 15 maart 2016 10:28

D_Jeff schreef op maandag 14 maart 2016 @ 20:41:
Ben benieuwd naar je reactie/ervaringen.

Sinds ik op 5.x draai, heb ik de mooie accuduur cijfers van dik 2 dagen niet meer gezien.
Ben benieuwd of je deze ervaring deelt (Dat onder Kitkat de accu langer meegaat dan met Lollipop)
Ik heb zelf nooit grote veranderingen gemerkt qua accuduur. Ik gebruik m'n telefoon vaak dus ik haalde sowieso hooguit een dag.
Lamerikx schreef op dinsdag 15 maart 2016 @ 10:19:
Zeer interressant om dit nu tegen te komen.

Ik heb zelf een xperia z3 compact t-mobile branded.
Nu wil ik deze graag ook downgraden en rooten door een officiele maar geroote rom te flashen. Maar wil de bootloader gelockt houden en de drm keys voor de camera wil ik ook behouden.
Kan ik gewoon een nederlandse rom pakken of moet ik kijken voor een t-mobile branded rom?
Zolang het een originele Sony rom is de bootloader niet van belang geloof ik. Welke branding je gebruikt maakt niet uit. Als je een gewone Nederlandse rom neemt heb je alleen geen T-Mobile plaatje bij het opstarten. Zo'n groot probleem is dat niet denk ik ;)

Reageren is niet meer mogelijk